• Witamina B3

    Witamina B3, czyli niacyna, zwana jest też witaminą PP lub kwasem nikotynowym, choć nie jest to dokładnie to samo. Witamina PP jest kwasem, a B3 amidem, dlatego często używa się nazw niacynamid i nikotynamid. Praktycznie obie mają takie samo działanie antypelagryczne. Pelagra to ciężka choroba, która dziś występuje bardzo rzadko. Ale początkowe objawy niedoboru witaminy B3 są odczuwane przez wielu ludzi. [...]
  • Żelazo. część 2

    Laktoferyna wytwarzana jest głównie przez komórki nabłonkowe błon śluzowych i granulocyty obojętnochłonne. Występuje w siarze i w pierwszym mleku. Laktoferyna pełni funkcje ochronne w płynach ustrojowych, tj:. we łzach, ślinie i wydzielinie dróg oddechowych. Ma bardzo duże powinoiwactwo do żelaza, dzięki czemu ogranicza możliwość infekcji bakteryjnych (bakteria do życia i rozwoju potrzebuje żelaza). Laktoferyna [...]
  • Parę faktów o szczepionkach mRNA

    W 2020 roku Świat się zmienił! Człowiek po raz pierwszy na masową skalę, zaprogramował modyfikacje funkcji metabolicznych. Wszyscy już wiemy o mRNA. Dzięki odkryciu w 2012 roku nożyczek molekularnych, nazwanych CRISPR, dziś wykorzystujemy kostrukt genetyczny mRNA jako szczepionkę. Technologia CRISPR jest najpotężniejszym narzędziem terapeutycznym do leczenia chorób, w tym o etiologii genetycznej. Technologia [...]
  • Żelazo. część 1

    Żelazo jest po tlenie, krzemie, glinie, czwartym najbardziej rozpowszechnionym pierwiastkiem na kuli ziemskiej. W roztworach wodnych występuje w dwóch stopniach utleniania - jako jon żelazawy (Fe+2) i żelazowy (Fe+3). Związki żelaza trójwartościowego są słabo rozpuszczalne. Organizmy żywe musiały wytworzyć mechanizmy umożliwiające przekształcenie związków żelazowych (Fe+3), związków nieprzyswajalnych w sole [...]
  • Witamina B2

    Ryboflawina, podobnie jak tiamina, pełni ważną rolę w komórkowych procesach energetycznych. Łącząc przemianę białek i fosforanów, w obecności magnezu, reguluje przebieg szlaków katabolicznych węglowodanów (spalania cukrów). Spójrz na swoje odbicie w lustrze! Czy masz tzw. zajady? Czy tworzą Ci się drobne zmarszczki, promieniście rozchodzące się nad ustami, szczególnie nad górną wargą? A może kąciki ust ci popękały? [...]
  • Witamina B1

    Historyjka 1 Pewna młoda kobieta bardzo narzekała na złe samopoczucie. Była ciągle zmęczona i zdenerwowana, męczyły ją nudności i niestrawność po każdym posiłku. Mając dwadzieścia parę lata czuła się jak osiemdziesięcioletnia staruszka. Była nawet u lekarza, ale nie pomógł. Miała niskie ciśnienie. Podtrzymywała się kawą, którą piła 5-6 razy na dzień. Aż wreszcie pewien dietetyk poradził jej, żeby odrzucił [...]
  • Indywidualne żywienie jest naturalną "szczepionką"

    Wszyscy czekamy z niecierpliwością na zakończenie pandemii C-19. Przed nami jeszcze kilkanaście długich miesięcy oczekiwania na szczepionkę. W pierwszych miesiącach powstaną „długie kolejki” chętnych na zaszczepienie. Pierwsi będą ludzie służby zdrowia. Aktualnie na Świecie 165 firm pracuje na własna szczepionką. Prym wiodą koncerny farmaceutyczne, które jako pierwsze wprowadza szczepionki typu mRNA. Ta szczepionka [...]
  • Recepta na Covid-19

    1. Profilaktyka zdrowych. 1.1. Izolacja i higiena: a) dla dzieci i dorosłych w granicach zdrowego rozsądku, b) dla seniorów 50+ izolacja i higiena w możliwie jak największym zakresie. 1.2. Dieta: a) ułożona przez profesjonalnego dietetyka, b) cechy diety na okres jesienno – zimowy: zróżnicowana, rozgrzewająca, przeciwzapalna (nisko-histaminowa, z uwzględnieniem większej ilości salicylanów, jeżeli jest to możliwe), [...]
  • Zmienność osobnicza

    Pandemia i jej skutki zmuszą naukowców zajmujących się badaniem przemian metabolicznych organizmów żywych do głębokiej rewizji sposobu oceny procesów fizjologicznych. Klinicyści powinni zachować powściągliwość w przyjmowaniu ogólnie uznawanych prostych zależności między skutkiem a przyczyną. Muszą uwzględniać ocenę etiologii/przyczyn choroby. Należy pamiętać nie tylko o zdegradowanym środowisku, ale także o [...]
  • Witaminy i minerały pochodzenia naturalnego. Część 1.

    Witaminy i minerały pochodzenia naturalnego są związkami działającymi w większości jako koenzymy. Katalizują lub aktywują reakcje biochemiczne zachodzące w organizmie człowieka, podtrzymują ciągłość przebiegu niezliczonych procesów biochemicznych, utrzymując w indywidualnej równowadze u każdego z nas, dynamiczną homeostazę wewnątrzustrojową. Wiedza o roli witamin szybko się poszerzała dzięki pracy naukowców [...]

Blog dr. Puczkowskiego