Ultra wysoko przetworzoną żywność UPŻ należy traktować jak substancję uzależniającą, która powinna mieć na etykiecie informację wskazującą na zagrożenia powstające z jej spożywania.
Częste spożywanie takich produktów degraduje strukturę naszego organizmu, na poziomie konstrukcji i mechanizmów regulujących. Np. dziecko 1-2 letnie po odstawieniu od piersi mamy, jest karmione mlekiem modyfikowanym (polecam lekturę na temat efektów karmienia niemowląt mlekiem modyfikowanym, źródło: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC2812877/), w wieku 5-6 lat zaczyna spożywanie chipsów, chrupków, gotowych dań typu pizza, pasty, smoothie, koktajli typu shake, napojów, czyli produktów UPZ itp. Pierwsze objawy, to problemy ze stanem emocjonalnym, zdolnościami poznawczymi, pojawiają się alergie i problemy dermatologiczne, immunologiczne itp.. Mając 8-10 lat jest pierwsza miesiączka. Często jej przebieg zwiastuje problematyczne menstruacje w przyszłości. Dziewczynka staje się kobietą, która przez całe życie walczy o utrzymanie wagi i właściwej równowagi hormonalnej (problemy z cyklem miesiączkowym i przebiegiem miesiączki, choroby tarczycy, otyłość, cukrzyca typu 2, problemy dermatologiczne łysienie, itd.). Będąc dojrzałą kobietą walczy o zajście w ciążę, o kondycję psychiczną i fizyczną. Dlaczego? Odpowiedź znajduje się w każdym podręczniku fizjologii. Dziecko potrzebuje treść pokarmową zawierającą naturalne formy białka, tłuszczy i węglowodanów. W białkach musi być odpowiednia ilość aminokwasów egzo- i glukogennych. Tłuszcze muszą zawierać kilkadziesiąt różnych kwasów tłuszczowych, głównie nienasyconych. Totalne minimum to: kwasy tłuszczowe SFA: kwas kapronowy, laurynowy, mirystynowy, palmitynowy, stearynowy; kwasy tłuszczowe MUFA: kwas palmitynowy, oleinowy; kwasy tłuszczowe n-6 PUFA: kwas linolowy, dihomo-γ-linolenowy, AA; kwasy tłuszczowe n-3 PUFA: EPA i DHA. Spożywane węglowodany powinny być spożywane w niemodyfikowanych strukturach skrobiwych i celulozowych.
Dzięki tym składnikom może zostać właściwie zbudowany ludzki organizm (na podstawie instrukcji zawartej w DNA).
W pierwszych pięciu latach rozwoju człowieka muszą dojrzeć niektóre narządy, np.; musi powstać bariera jelitowa i bariera krew-mózg, jelita muszą uzyskać zdolność do wydzielania wszystkich enzymów koniecznych do efektywnego trawienia, muszą zbudować się drzewa neuronowe w mózgu, w rosnącym organizmie muszą utworzyć się miliony nowych komórek, które potrzebują całą gamę NNKT (niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych) do produkcji błon komórkowych (dorosły człowiek ma około 5-7 litrów kwasów tłuszczowych, które stanowią integralną część błon biologicznych).
NNKT są niezbędne do konstrukcji osłony mielinowej komórek nerwowych, są też bezwzględnie konieczne do stworzenia właściwej równowagi hormonalnej kobiety, Zawartość tłuszczu (w tym dużo różnorodnych nienasyconych kwasów tłuszczowych) w organizmie kobiety powinna wynosić około 11-12 % (to może być czynnik epigenetyczny). Taka ilość tłuszczu w organizmie jest sygnałem dla bazy informatycznej w DNA, że można rozpocząć produkcję białek regulujących cykl miesiączkowy, itd., itd..
Dziewczynki i kobiety wiecznie prowadzące diety odchudzające, robią sobie krzywdę... W tak krótkim tekście nie można opisać wszystkiego. Jednym słowem, człowieka należy umieć „zbudować” i jego konstrukcje „utrzymać”. Panie, które nie są zadowolone ze swojej postury, poszukują sposobów na pozbycie się nadmiernych (w ich mniemaniu) kilogramów. W internecie znajdują “idealne” rozwiązania… procesami dieto podobnymi, czyli cud dietami odchudzającymi, wspieranymi cudownymi produktami przemysłowymi nadającymi się do spożycia, w formie cudownych posiłków odchudzających (zupy, shaki, itp.) lub przecudnych odchudzających suplementów diety, już po kilku tygodniach pojawiają się efekty. Utrata paru lub więcej kilogramów. W dzisiejszych czasach na rynku jest niezliczona ilość produktów przemysłowych nadających się do spożycia, które pomagają konsumentowi efektownie zmniejszyć wagę. Na podstawie spektakularnych sukcesów klientów w postaci dużej utraty wagi, firmy produkujące ultra wysoko przetworzoną żywność do odchudzania, zachęcają następne osoby do podjęcia walki ze swoim organizmem. Ultra przetworzona żywność dedykowana dla osób starających się odchudzić, stanowi ogromna część rynku suplementów diety (bardzo duże “pieniądze”). Produkty te są sprzedawane głównie w networkach (sprzedaży sieciowej), które mają ułożone przecudne legendy o skuteczności w odchudzaniu. Zbyt wiele rozmów przeprowadziłem z naszymi pacjentkami i pacjentami, którzy byli po przeróżnych procesach odchudzania, aby nie alarmować Państwa, że coś jest “nie tak”. Wiele z tych osób trafia do NZOZ Biomol-Med. Po zrobieniu analizy pierwiastkowej włosów na spektrometrach ICP OES i ICP MS, wynik trafia do mnie. Na podstawie części przemiany minerlanej, którą możemy ocenić znając skład mineralny włosów, układam programy żywieniowe. Najtrudniej jest ułożyć program żywieniowy osobie, która ma całkowicie rozregulowany metabolizm przez diety i produkty odchudzające. Analizując wyniki APW takich osób, mam wrażenie “stąpania po kruchym lodzie”. Bardzo często zachęcam nasze pacjentki i pacjentów, aby znaleźli w swojej okolicy psychodietetyków, którzy pomogą wdrożyć rozsądny program odżywczy.
W Polsce mamy dużo wspaniałych dietetyków, którzy potrafią wskazać właściwe sposoby na zdrową regulację i utrzymanie wagi. Ochudzanie jest procesem złożonym i wieloetapowym, dla kazdego przypadku trwającym odpowiedni i inny czas, wymagającym od osoby zalecającej diety odchudzające badzo dużej wiedzy i diświadczenia, a od pacjenta właściwego nastawienia i dyscypliny. Właściwie przeprowadzony proces odchudzania będzie trwały i nie wyniszczy organizmu.
Swoich pacjentów zawsze proszę, aby najpierw polubili siebie i swój wygląd. Ważniejsze od wagi naszego ciała jest jego sprawność. Dlatego w opisie APW wskazujemy najlepsze formy sportu, które pozwolą na uzyskanie zadowalającej kondycji fizycznej, którą możemy utrzymać na wiele lat.
Nie twierdzę, że wszystkie firmy i wszystkie produkty na odchudzanie są złe. Twierdzę, że wiele osób nie powinno rozpoczynać takich programów odchudzania, ponieważ jest dużo uwarunkowań metabolicznych, które trzeba brać pod uwagę, rozpoczynając programy redukcji wagi wykorzystujące ultra przetworzone produkty spożywcze.
Na podstawie moich wieloletnich obserwacji twierdzę, że wykorzystanie programów odchudzających bazujących na ultra przetworzonej żywności jest efektowne, ale nieefektywne. Po kilku/kilkunastu miesiącach waga wraca do pierwotnej wartości. Ponieważ, każdy z nas ma w systemie metabolicznym mechanizm, który można nazwać “pamięcią metaboliczną”. Niestety bardzo często spotykam się z przpadkami, w których pacjent stacił jednocześnie kilka kilogramów i zdrowie. Bardzo często pojawiają się u pań problemy menstruacyjne, a u wszsytkich alergie, zaburzenia psychoemocjonalne, stany zapalne, choroby autoimmunologiczne jelit, dysfunkcje tarczycy, trzustki, żołądka, wątroby, nerek lub choroby metaboliczne jak np. cukrzyca i niestey gorsze choroby…
W naszym organizmie w ciągu pięciu lat wymieniają się wszystkie atomy w 100%. Przez całe życie wszystkie nasze komórki się odtwarzają, oprócz komórek układu nerwowego i mięśniowego. W przypadku braków koniecznych podstawowych składników, przyjmujemy ze środowiska elementy toksyczne (np, brakuje cynku, łatwiej kumulujemy kadm, brak selenu ułatwia absorpcję rtęci i arsenu itd.). W ostatnich latach obserwuję wzrost występowania intoksykacji metalami toksycznymi i jednoczesny spadek jakości odżywienia naszych pacjnetów.
Ze zgrozą czytam etykiety artykułów spożywczych UPŻ, na których znajdują się mieszanki aromatyzujące, barwniki do żywności, emulgatory, zagęstniki, środki spulchniające, środki zmieniające konsystencję produktów, konserwanty, przeciwutleniacze i stabilizatory. Na każdy pojedyńczy dodatek żywieniowy są ściśle określone normy. Nikt nie bada wpływu na metabolizm człowieka zestawu kilkunastu dodatków do żywności spożywanych razem. Codziennie spożywamy przemysłowe produkty nadające się do spożycia, zawierające modyfikowane białka, tłuszcze i węglowodany, wzbogacone w kilkanaście syntetycznych lub zmodyfikowanych składników odżywczych. Taki sposób żywienia ma bezpośredni wpływ na nasze zdrowie na teraz, poprzez jakość konstrukcji organizmu i na następne lata popraz mechanizmy epigenetyczne. Wśród elementów odżywczych są potencjalne składniki epigenetyczne, które mają bezpośredni wpływ na ekspresję naszych genów. Epigenetyka bada, jakie czynniki mają wpływ na sposób odczytywania informacji zawartej w DNA o budowie białek, z których jest budowany i którymi jest zarządzany jest nasz organizm. Czyli, cała konstrukcja i zarządzanie procesami metabolicznymi ludzkiego organizmu zależny od jakości syntetyzowanych przez nas białek.
Wniosek: nikt nie bada wpływu "koktailu" dodatków żywieniowych na ekspresję genową, czyli nie wiemy czy ciągłe spożywanie UPŻ, przyczyni się na poziomie epigenetycznym, do powstania niekorzystnych tendencji zdrowotnych. Na podstawie wieloletnich obserwacji twierdzę, że ww “koktajl” dodatków żywieniowych i zmodyfikowane formy podstawowych składników odżywczych (białek, tłuszczy i węglowodanów) mogą być czynnikami sprzyjającymi powstawaniu złych tendencji genetycznych, generujących wzrost częstotliwości występowania chorób cywilizacyjnych na skalę populacyjną.
Przemysł suplementów diety poszukując nowych produktów chętnie wykorzystuje elementy dodawane do UPŻ. Np., z olejów MCT tworzy nowe suplementy, a uzasadnieniu ich spożywania wskazuje rolę nasyconych kwasów tłuszczowych w regulacjach energetyki komórkowej u sportowców (oleje MCT to Medium Chain Triacylglycerols - estry kwasów średnio łańcuchowych z glicerolem). Przy zrównoważonej diecie spożywamy nasycone kwasy tłuszczowe w tłuszczach zwierzęcych i roślinnych w ilościach metabolicznie koniecznych. Jest kilka naturalnych olei zawierających nasycone kwasy tłuszczowe istotne dla naszego metabolizmu . Nasz organizm potrzebuje bardzo dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych. Każda roślina wytwarza około 30 różnych, głównie nienasyconych kwasów tłuszczowych. Tłuszcz zwierzęcy zawiera tylko nasycone kwasy tłuszczowe. Nasz organizm potrzebuje znacznie więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych niż nasyconych. Nienasycone kwasy tłuszczowe wytwarzają rośliny, dlatego musimy codziennie jeść rośliny i wytłaczane z nich oleje roślinne.
Przepis na optymalną mieszaninę olejowa dla wszystkich.
Olej doktora Puczkowskiego: ¼ litra oleju lnianego, ¼ litra oleju z pestek winogron, ¼ litra oliwy z oliwek, ¼ litra oleju słonecznikowego, 1 łyżka stołowa masła kokosowego. Taką mieszaninę olejowa można spożywać zawsze z warzywami gotowanymi i surowymi, może to być olej do przygotowania własnego majonezu, można mieszaninę olejową dodawać do zup typu krem do smoothie, polewać pizzę, itp. Warunkiem podstawowym jest wykorzystanie tylko olei zimnotłoczonych. Temperatura tłoczenia nie powinna przekraczać 40 st. C.
Bardzo trudno znaleźć naprawdę zimno tłoczone oleje. Proces zimnego tłoczenia jest czasochłonny, a większość producentów wykorzystuje bardzo wydajne wyciskarki, które wytwarzają zbyt wysokie temperatury podczas procesu wyciskania. Wysoka temperatura niszczy wiązania nienasycone w strukturze kwasów tłuszczowych. Wykorzystanie zimno tłoczonych olej do przygotowania wyżej opisanej mieszaniny spowoduje, że będziemy codziennie spożywali ponad kilkadziesiąt różnych nienasyconych kwasów. Dzięki takiej różnorodności, jakość naszych błon komórkowych, nabłonków, skóry, będzie najlepsza z możliwych. Różnorodność nienasyconych kwasów daje szansę na pozbycie się problemów z równowagami hormonalnymi, poprawę stanu psychoemocjonalnego, odpowiedzi immunologicznej, itd. Jednym słowem: organizm trzeba sobie zbudować. To jest zalecenie na całe życie.
W genetyce jest opisany system przekazywania cech z pokolenia na pokolenie. Ogólnie można stwierdzić, że jeżeli aktualne pokolenie żyje w ciężkich czasach, w których trudno jest zdobyć pożywienie i trzeba walczyć o przetrwanie, to pokolenie następne będzie zdrowsze i bardziej odporne.
Dziś mamy erę konsumpcjonizmu. Pożywienie jest łatwo i ogólnodostępne. Wśród naszych pacjentów ponad 30% stanowią dzieci. Większość z nich to dzieci z alergiami, ze spektrum autyzmu, z problemami psychicznymi, rozwojowymi, chorobami metabolicznymi i autoimmunologicznymi. Jakie zdrowie będzie miało pokolenie dzieci lat 2030-2040?
Jak najszybciej powinno się wprowadzić odpowiednie przepisy regulujące produkcję i spożycie UPZ, aby chronić zdrowie populacyjne. Niestety, uważam, że jest to nierealne.
Można jednak, jak najszybciej rozpocząć program ochrony tego, co nam pozostało naturalnego, tego co jest prawdziwym dziedzictwem kultury rolnej i produkcyjnej, w zakresie prawdziwych naturalnych artykułów spożywczych. Witaminy lub inne niezbędne elementy odżywcze zawarte w naturalnej żywności są 1000 razy lepsze i efektywniejsze w przyswajaniu i działaniu, od dużych ilości syntetycznych witamin i minerałów dodawanych do ultra wysoko przetworzonych produktów spożywczych. Ultra wysoko przetworzona żywność już wkrótce zdominuje naszą dietę, a polscy rolnicy i polskie fabryki żywności przejdą pod kuratelę koncernów światowych zarządzających produkcją rolno-spożywczą.
Inubiotyk Intens i Inubiotyk long4life opracowaliśmy w celu poprawy mechanizmów detoksykacji organizmu, dzięki wsparciu procesów absorpcji toksyn i katabolitów w jelicie grubym. Suplementy błonnikowe Inubiotyk są w 100% naturalne. Mają pomóc w usuwaniu z organizmu elementów zbędnych i toksycznych, w tym dodatków chemicznych do ultra przetworzonej żywności. Stosując naturalne suplementy serii Inubiotyk poprawimy swój dobrostan zdrowotny.
Inubiotyk Intens działa bardzo szybko i efektywnie. Reguluje długość pasażu kałowego. Należy go spożywać do momentu wyregulowania przewlekłych biegunek, zbyt luźnych stolców, uporczywych nawracających zaparć. Inubiotyki trzeba łączyć z dobrymi bakteriami probiotycznymi.
Inubiuotyk long4life jest uniwersalnym suplementem błonnikowym, który może być stosowany całe życie. Jest dodatkiem do każdej diety, w każdym stanie zdrowia, dla dzieci, dorosłych i seniorów.
Każdy z nas ma inny system bakteryjny w jelitach. Bardzo trudno jest wybrać ten skład bakteryjny w suplemencie diety, który będzie indywidualnie najlepszy. Dlatego polecam swoim pacjentom suplementy bakteryjne składające się z jednego rodzaju bakterii (przede wszystkim Lactobacillus plantarum) lub dwóch: lakto- i bifido- bakterii.
Można samemu zrobić napój probiotyczny wspierający nasza florę bakteyjną.
Przepis na “Kulis”, czyli kwas z buraków wg dr Puczkowskiego.
Składniki: 2 buraki, 1 łyżka cukru, 1 litr wody, ząbki czosnku, skórka z razowego chleba, zielona pietruszka i koper, czosnek, chrzan, sól i pieprz.
Umyte buraki obrać, opłukać, pokrajać w cienkie plastry, włożyć do kamiennego garnka, zalać przegotowaną, ostudzoną wodą, dodać: łyżkę soli (5-6 gramów), skórkę z razowego chleba, 2-3 ząbki czosnku, kilka “gałązek” natki pietruszki i kopru, około 10 ziaren pieprzu grubo pokruszonego, kilka łyżek wody z kiszonej kapusty; całość przykryć talerzykiem tak, aby nic nie wystawało nad powierzchnię wody, garnek nakryć gazą (ochrona przed owadami), postawić w ciepłym miejscu (20 -24 st. C) na 4 - 5 dni. Kwas buraczany przechowywać w chłodnym miejscu w dobrze zakorkowanych butelkach.
Napój z kiszonych buraków można pić codziennie, ale zaczynając od jednej łyżki i stopniowo ilość zwiększając, maksymalnie do 1 szklanki. Każdy z nas ma inny system bakteryjny w jelitach, dlatego w przypadku wystąpienia wzdęć, kruczenia w jelitach (takie zjawiska pojawią się w przypadku SIBO), należy kulis odstawić i skonsultować się z dietetykiem lub lekarzem, aby wyregulować skład flory bakteryjnej, wykorzystując np. Inubiotyk Węgiel.
Inubiotyki w połączeniu z dobrze dobraną dietę i przy zastosowaniu całego programu suplementacji (na podstawie APW) są bardzo skuteczne i całkowicie bezpieczne.
Naszym pacjentom dajemy możliwość odzyskania własnego instynktu żywieniowego.
Każdy człowiek powinien mieć szansę na wybór dobrej drogi żywieniowej. Należy bezwzględnie zrezygnować z jedzenia przemysłowych produktów nadających się do spożycia. Spożywając jedynie naturalne artykuły spożywcze, z czasem zmienią się nasze upodobania kulinarne, a to, co jest w danym momencie najbardziej potrzebne będzie nam najlepiej smakowało. W dzieciństwie miałem kolegę, który w szkole jadł kredę. Twierdził, że jest bardzo smaczna. Tak wskazywał naturalny wrodzony instynkt żywieniowy, ponieważ w jego organizmie brakowało wapnia. Życzę każdemu, aby odnalazł swój własny instynkt żywieniowy, który wskaże właściwą drogę żywieniową. Bez naturalnej żywności i naturalnych suplementów diety jest to niemożliwe. Cdn.
Prawa autorskie należą do Doktor Puczkowski sp. z o. o.
Kopiowanie i w jakikolwiek sposób wykorzystywanie przepisów, i tekstów niniejszego bloga, może być dokonane jedynie za pisemną zgodą autora.