• Recepta na Covid-19

    23/11/2020

    1. Profilaktyka zdrowych.

    1.1. Izolacja i higiena:
    a) dla dzieci i dorosłych w granicach zdrowego rozsądku,
    b) dla seniorów 50+ izolacja i higiena w możliwie jak największym zakresie.
    1.2. Dieta:
    a) ułożona przez profesjonalnego dietetyka,
    b) cechy diety na okres jesienno – zimowy: zróżnicowana, rozgrzewająca, przeciwzapalna (nisko-histaminowa, z uwzględnieniem większej ilości salicylanów, jeżeli jest to możliwe), poprawiająca stan psycho - emocjonalny,
    1.3. Wsparcie diety suplementacją witaminowo - mineralną:
    a) błonniki rozpuszczalne (fruktany) i nierozpuszczalne,
    b) bakterie symbiotyczne według potrzeb określonych przez lekarza lub dietetyka,
    c) witamina C, B-kompleks, E, D3 - ilość zalecona przez dietetyka lub producenta suplementu diety,
    d) minerały: cynk, selen, magnez - ilość zalecona przez dietetyka lub producenta suplementu diety,
    e) niezbędne nienasycone kwasy tłuszczone: DHA, EPA - ilość zalecona przez dietetyka lub producenta suplementu diety,
    f) antyoksydanty: kwercetyna, berberyna, kurkumina, hesperydyna, rutyna, proantocyjanidyny - ilość zalecona przez dietetyka lub producenta suplementu diety,
    1.4. Aktywność fizyczna – regularna, codzienna, zwiększająca pojemność płuc (każdy powinien na jednym wydechu policzyć do trzydziestu, to jest minimum), zależna od predyspozycji i upodobań; nie wskazane jest zbyt duże obciążenie organizmu, mogące prowadzić do kontuzji, deficytu energetycznego, wychłodzenia organizmu.

    2. Profilaktyka zarażonych i chorujących objawowo; osób powyżej 65. roku życia, z chorobami płuc, serca, nerek, nadciśnieniem tętniczym, cukrzycą (i innymi chorobami autoimmunologicznymi), chorobami sercowo-naczyniowymi, chorobami układu oddechowego, obniżoną odpornością wrodzona lub nabytą, pacjentów onkologicznych, otyłych (BMI ponad 30).
    2.1. Izolacja i higiena w możliwie jak największym zakresie.
    2.2. Dieta wspierająca terapie, zgodna z zaleceniami towarzystw medycznych, ułożona przez dietetyka.
    2.3. Wsparcie diety suplementacja witaminowo - mineralną:
    a) suplementy wspierające terapie, np. w chorobach autoimmunologicznych zalecane są suplementy diety o potencjale odżywczym, antyoksydacyjnym i przeciwzapalnym, w zakresie działania doraźnego i kształtującego równowagi metaboliczne na przyszłość,
    • przykład 1: kurkuminy, czynnik epigenetyczny wyciszający/regulujący ekspresje genu odpowiedzialnego za biosyntezę enzymu COX2,
    • przykład 2: likopen, zmniejsza ryzyko raka prostaty, modulując ekspresję genów związanych ze stanem zapalnym, apoptozą i progresją raka; - ilość zalecona przez dietetyka lub producenta suplementu diety; w chorobach metabolicznych;
    • przykład 3: berberyna mi. in. działając regulacyjne na funkcje kognitywne oraz memoryzację korzystnie zmieni przebieg cukrzycy i chorób demencyjnych, itd.
    b) błonniki rozpuszczalne (fruktany) i nierozpuszczalne - ilość zalecona przez dietetyka lub producenta suplementu diety,
    c) bakterie symbiotyczne według potrzeb określonych przez lekarza lub dietetyka,
    d) witaminy B-kompleks, C, D3, E - ilość zalecona przez dietetyka lub producenta suplementu diety,
    e) minerały: cynk, selen, magnez - ilość zalecona przez dietetyka lub producenta suplementu diety,

    f) niezbędne nienasycone kwasy tłuszczone: DHA, EPA - ilość zalecona przez dietetyka lub producenta suplementu diety,

    g) antyoksydanty: kwercetyna, berberyna, kurkumina, hesperydyna, rutyna, proantocyjanidyny - ilość zalecona przez dietetyka lub producenta suplementu diety.
    UWAGA:
    Stosując suplementacje witaminowo – mineralną należy przestrzegać następujących zasad:
    • żywienie musi być zrównoważone, to znaczy: niedobory i nadmiary składników żywieniowych są niekorzystne, zawsze dążymy do optymalnego nasycenia organizmu,
    • ważniejsza/efektywniejsza od ilości jest jakość suplementu, który najlepiej aby był pochodzenia naturalnego tzn. ekstrakt roślinny lub zwierzęcy,
    • elementy żywieniowe rozpuszczalne w wodzie zażywamy bezpośrednio przed posiłkiem, np. witaminę C (oprócz odżywiania buforuje soki żołądkowe); w trakcie posiłku, np. izolaty białkowe, bezpośrednio po posiłku, np.: minerały, witaminy B-kompleks, antyoksydanty,
    • elementy rozpuszczalne w tłuszczach, czyli witaminy A, E, D, K i Omegi 3, przyjmujemy pół godziny przed posiłkiem, aby były wykorzystane w procesach metabolicznych, a nie zmagazynowane w komórkach tłuszczowych,
    • do nasycenia organizmu elementami rozpuszczalnymi w tłuszczach potrzebujemy od kilku tygodni do kilku miesięcy,
    • elementami odżywczymi rozpuszczalnymi w wodzie możemy nasycić swój organizm w kilka godzin lub kilka dni,
    • suplementacja może być przyczynowo - skutkowa na określony czas, np. na skurcze to należy brać magnez;
    • suplementacja może być stosowana przez dłuższy okres w celu:
    ◦ kształtowania dobrych tendencji zdrowotnych poprzez wykorzystanie elementów żywieniowych jako czynników epigenetycznych, np. jestem nosicielką mutacji genu BRCA1 to zażywam likopen i selen, aby zmniejszyć prawdopodobieństwo pojawienia się choroby nowotworowej; mam zagrożenie chorobą wirusową, zażywam cynk, itd.,
    ◦ niwelowania długotrwałych zaburzeń/chorób metabolicznych, np. mam cukrzycę, dlatego stosuję witaminy grupy B, antyoksydanty i lecytynę; mam osteoporozę muszą zażywać wapń z witamina D3; itd..
    ◦ wspierania wielomiesięcznych stanów fizjologicznych, np. kobieta w ciąży musi zażywać kwas foliowy; itd.,
    ◦ regulowania mechanizmów dominujących w określonych typach metabolicznych, np. mam szybki metabolizm z dominacją w AUN współczulną, powinienem zażywać regularnie magnez; itd.,
    ◦ wsparcia procesów rehabilitacji, np. po chorobie Covid-19 straciłem wiele kilogramów, aby zapobiec kacheksji należy spożywać izolaty białkowe, witaminy B kompleks, itd.,

    UWAGA: program suplementacji witaminowo - mineralnej jest nieodłączną częścią diety. Dieta kształtuje podaż substratów energetycznych i środowisko w cyklicznym procesie odżywiania.

    Wszystkie wymienione zasady wykorzystujemy przy układaniu indywidualnych programów żywieniowych,

    A dieta? Dietetyka jest sztuką. Wykorzystuje wiedzę do reformowania gustów smakowych. Celem dietetyki jest wskrzeszenie instynktu żywieniowego. Osoba dobrze komplementarnie odżywiona staje się własnym dietetykiem. Zaczyna jeść to co jej najlepiej służy i jednocześnie najlepiej smakuje. Tak osiąga się dobrostan zdrowotny na długie lata.

    Najlepszym narzędziem diagnostycznym powalającym rozpoznać potrzeby żywieniowe i na tej podstawie uzyskać indywidualny program żywieniowy - jest analiza pierwiastkowa włosów (APW) wykonana w NZOZ Biomol-Med.


    3. Choroba Covid-19.
    3.1. Osoba zarażona lub taka, u której pojawiły się już pierwsze symptomy (gorączka, ogólne osłabienie, suchy kaszel, bóle mięśni i głowy, zaburzenia węchu i smaku, katar, biegunka, ) bezwzględnie musi skontaktować się z lekarzem i bezwzględnie przestrzegać wszystkich jego zaleceń. Rozróżniane są cztery stopnie przebiegu choroby Covid-19:
    a) pierwszy stopień bezobjawowy lub łagodny; w przypadku wystąpienia: nieżytu nosa lub bólu gardła, kaszlu, problemów żołądkowo-jelitowych (nudności, wymioty, biegunka), złego samopoczucia, gorączki poniżej 38°C, zalecana jest izolacja domowa; w izolacji domowej, wskazane jest wykorzystanie pulsoksymetru, w celu monitoringu nasycenia krwi tlenem. W przypadku obniżenia się nasycenia poniżej normy lub w przypadku zaostrzenia przebiegu choroby bezzwłocznie należy wezwać karetkę pogotowia.
    b) drugi stopień przebiegu choroby Covid-19: gorączka powyżej 38°C, uporczywy suchy kaszel, duszność; to są symptomy zwiększonego ryzyka na pogorszenie stanu klinicznego, dlatego konieczne jest monitorowanie i podjęcie działań, przyśpieszających eliminację skutków zakażenia, prowadzonych w szpitalu, najważniejsza jest tlenoterapia; są leki ograniczające agresywność wirusa, których efektywność jest zależna od indywidualnych predyspozycji metabolicznych (na ten temat trwają dyskusje); lekarze dobierają terapie na bieżąco, zależnie od sytuacji, wykorzystując wspominane leki, jako jedną z co najmniej 30 innych terapii leczniczych.
    c) trzeci stopień to ciężka choroba klinicznie niestabilna z niewydolnością oddechową, stosuje się tlenoterapię, nawodnienie dożylne, leczenie farmakologiczne.
    d) czwarty stopień to stan krytyczny, leczenie na oddziale intensywnej terapii, wentylacja mechaniczna, ECMO.
    4. Po chorobie Covid-19.
    Wkrótce ciąg dalszy…


    autor zdjęcia Paweł Uchorczak
    https://szkolakrajobrazu.pl/pawel-uchorczak

    Sławomir Puczkowski

Blog dr. Puczkowskiego